Kuten ah, niin moni tarina, tämäkin alkaa kahdesta lukioajan ystävästä. Perustajamme Sampo ja Anton eivät olleet ne kaksi, jotka vuonna 2005 Taideteollinen Korkeakoulu hyväksyi elokuvaohjaajalinjalle. YouTube oli juuri avautunut siivittämään videoiden jakelua ja pettyneet kaverukset päättivät, että hitot yliopistosta – me teemme videoita ammatiksemme, eikä kukaan voi estää. Syntyi mainostoimisto, jonka päätuote olivat mainosvideot. Tuore yritys myös hakeutui TaiK:in alaiseen yrityshautomoon.

Ei mennyt vuottakaan, kun hautomo yllätti nuoret yrittäjät. Journalistit olivat joutuneet pulaan ja kerjäsivät nyt TaiK:ilta apua, kun heiltä yhtäkkiä vaadittiin videosisältöjen tuottamista nettisivuille. Professorit ja raskaat elokuvakalustot eivät voineet toimittajia auttaa, mutta hautomo muisti kaksi nuorta, joille videoiden teko ja käsittely olivat intohimo ja joiden kalustona toimivat kevyet lomakamerat. Kaksikon leuat loksahtivat, kun sama instituutio, joka oli hylännyt pääsykoesuoritukset, pyysikin heitä nyt kouluttajiksi! ”Tästä ei voisi kertoa kenellekään,” he miettivät, ”mehän ollaan aivan huijareita!”

Lopputulos oli kuitenkin se, että asiakkaat olivat erittäin tyytyväisiä ja nuorille tekijöille maksettiin uravaiheeseen nähden ruhtinaallinen korvaus. Molemmat olivat kerrasta koukussa opettamiseen. Mainostoimistolle jäi pysyvä toimintamalli uusista taidoista: ”Opettele, Tee, Opeta – Toista”. Mallilla järjestettiin lopulta yli 10 vuoden aikana satoja tilaisuuksia, tuhansille mainonnan ja viestinnän alan asiakkaille. Lopulta koulutuksia oli niin paljon, että niiden hallintaan koodattiin oma järjestelmä.

Ajan myötä kokemus osoitti, että parhaat asiakaspalautteet eivät koskaan tulleet perinteisistä täyden päivän isoista seminaareista, vaan lyhyistä parin tunnin täsmäaiheisista koulutuksista ja pienryhmämuotoisista tilaisuuksista. Intiimi keskustelullinen tunnelma vei koulutukset aivan uudelle tasolle. Bonuksena lyhyt kesto ja maltillinen hinta mahdollistivat osallistumisen yhä useammalle. Samaan koulutukseen ehti kiireinen pörssiyrityksen markkinointitiimin vetäjä, mihin oli hinnan puolesta varaa myös paikallisella kukkakaupan yrittäjällä! Pieni koulutus oli myös helppo järjestää, ja kun aamukahdeksalta saapui pariksi tunniksi kouluttamaan, pääsi kymmeneltä loppupäiväksi muihin töihin herkullisen lisäansion kanssa.

Viime vuosina kaverusten, sekä heidän mainostoimistonsa asiakkaan Antin, Superlectin kolmannen perustajan korviin alkoi kantautua murheellisia uutisia. Nuoret, freelancerit ja pienyrittäjät ovat ahdingossa digitalisaation kanssa, kouluista valmistuu työttömiä ja osaajapulan kanssa tuskaillaan kaikkialla. Murheet syvenivät uutisista, joiden mukaan luokkahuoneiden digitalisaatio saattaa jopa heikentää oppimistuloksia. Sitten kolmikolla välähti: Entä jos digitalisaatio toimisi vain apuna koulutusten järjestämisessä ja kaikki parantaisivat osaamista tehokkaissa pienryhmissä – livenä!

Mainostoimisto sai jäädä, ja Superlectin tarina sai alkunsa… Tervetuloa yhteisöömme!


TLDR: Itse isännöity pop up -koulutus tai -valmennus on intohimoisen tekijän omaa osaamista, kokemusta, taitoja ja näkemystä siirtävä lyhyt, n. 1 -4 tunnin ammatillinen koulutus, jonka tekijä itse järjestää. Pop up -koulutus on n. 3-10 hengen pienryhmän aito kohtaaminen, jossa jokainen osallistuja pääsee halutessaan ääneen ja saa ohjausta juuri omiin henkilökohtaisiin tarpeisiin. Pop up -koulutus on helppo, nopea ja edullinen järjestää ja osallistua. Itse isännöidyt pop up -koulutukset saavat osaamisen ja tuoreimmat vaaditut taidot liikkumaan tekijältä toiselle tehokkaasti ja kaikkia osapuolia hyödyttävästi.